Call centar
  • 0
    Korpa je prazna.

Korisni ugljeni hidrati

Korisni ugljeni hidrati

Korisni ugljeni hidrati

Korisni ugljeni hidratiSudeći po većini saveta o zdravoj ishrani, ugljeni hidrati su neprijatelj linije i zdravlja broj jedan, zbog čega su poslednjih godina na udaru nutricionista više nego masti. Ipak, neke nikako ne bi trebalo da izbegavate, tvrde britanski stručnjaci.

Belo brašno i proizvodi od njega nisu previše zdravi, na primer, testenine ili pekarski proizvodi. Reč je o jednostavnim ugljenim hidratima koji brzo vraćaju energiju, ali i remete nivo šećera u krvi ostavljajući nas gladne.

S druge strane, beli krompir i integralne žitarice sadrže složene ugljene hidrate koji polako dižu energiju i dugo je drže, ne remeteći nivo šećera u krvi, a zahvaljujući biljnim vlaknima održavaju nas sitim. Takođe, beli krompir je odličan izvor vitamina C.

Grašak ima više ugljenih hidrata i šećera od ostalog povrća, prepun je fitonutrijenata koji imaju naglašena protivupalna svojstva i odličan je za ženske reproduktivne organe, dok organe za varenje štiti od karcinoma.

Za banane se tvrdi da imaju previše šećera i ugljenih hidrata kao i grašak, a i da goje. To je još jedna zabluda, one su odličan izvor vitamina B6, kalijuma, kalcijuma i magnezijuma, a sadrže i dosta vlakana.

Izvor: Novovsti

Komentari

0
Komentara

Pošalji komentar

Imaš na raspolaganju 1000 karaktera

Komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.