Call centar
  • 0
    Korpa je prazna.

Kako da lako uklonite mrlje od voska

Kako da lako uklonite mrlje od voska

Kako da lako uklonite mrlje od voska

Kako da lako uklonite mrlje od voskaZa vreme praznika, slava, Božića sveće su obavezne, ali s njima dolaze i mrlje od voska. Evo par saveta kako ih uklanjate sa stakla, plastike, metala, svećnjaka, stolnjaka…
Bilo da je reč o ukrasnim ili verskim svećama, one su deo praznika. Nepažnja je u veselju uvek moguća, a sa njom i mrlje. Važno je da obezbedite dobre svećnjake (mada i njih treba očistiti), a ispod sveća držite ukrasne salvete ili slične podmetače da biste sprečili da vosak dospe na stolnjak.
Takođe, možete svećnjake malo premazati uljem, pre nego zapalite sveću. Tako ćete sa njih posle lakše skinuti vosak.

Metal
Ako imate metalne svećnjake onda znate da je u tom slučaju problem s voskom malo veći. Ali i za to ima rešenja. U većoj šerpi skuvajte vodu, sklonite sa vatre, pa svećnjake potopite u vrelu vodu i ostavite da stoje dok se voda u potpunosti ne ohladi. Kako se voda bude hladila vosak će krenuti da spada sa svećnjaka. Posle vam ostaje samo da ih izvadite iz vode i prebrišete grubom krpom ili peškirom. (Umesto u vrelu vodu metalne svećnjake možete staviti i u zamrzivač, pa posle samo oguliti vosak sa njih).

Plastika i staklo
Bilo da je reč o plastičnom ili staklenom svećnjaku (ili nekim drugim predmetima na koje je pao vosak) stavite ga prvo u zamrzivač na 30 minuta. Kada se vosak zamrzne lako ga je skinuti sa svećnjaka. Ako i ostane nešto voska uklonite ga uz pomoć krpice i malo bebi ulja.

Srebro
A ako odlučite da za praznike iznesete svečani srebreni svećnjak sigurno ne želite da ga uništite. S ovim svećnjacima morate biti nežniji. Stavite ih prvo u zamrzivač na 20 minuta. Vosak posle skidate prstima (a ne tupim nožem kao u prethodnim slučajevima). Ostatke uklonite tako što umočite kuglicu vate u 70-odstotni alkohol i nežno prebrišete svećnjak.

Sa stolnjaka
Stavite stolnjak takođe u zamrzivač, pa kada se vosak zamrzne skinite ga tupim nožem nežno. Komad smeđe papirne kese stavite preko stolnjaka, pa par puta pređite peglom (na malo jače). Vosak će se zalepiti za komad kese. Zamenite papir, pa ponovite postupak dok ne „izvučete“ sav vosak iz tkanine. Posle operite stolnjak kao i obično.

Sa podova i nameštaja ga uglavnom možete skinuti uz pomoć komada novina i pegle. Samo stavite novine preko mrlje i pređite peglom par puta (ali ne prejakom).

Izvor: Stvar Ukusa

Komentari

0
Komentara

Pošalji komentar

Imaš na raspolaganju 1000 karaktera

Komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.