Call centar
  • 0
    Korpa je prazna.

Kako da koristite boje

Kako da koristite boje

Kako da koristite boje

Kako da koristite bojeVećina ljudi po struci nisu dizajneri enterijera, ali nije na odmet saznati više o bojama i njihovoj primeni u domu...

Da li je za vas uređenje enterijera hobi ili nužno zlo koje pomaže da vaš dom izgleda reprezentativno, ponekad je možda teško razumeti žargon dizajnera. Uostalom, koliko često ste čuli za tercijarne boje?

Danas se vraćamo osnovama...

1. KAKO SE KORISTI ŠEMA BOJA
Kao i trigonometrija, spektar boja je verovatno jedna od onih stvari za koje ste saznali još kao dete. Jednostavno rečeno, šema boja daje vizuelni prikaz boja koje će se lepo uklopiti zajedno. Šema boja uklanja sva nagađanja, u suštini. Ne brinite ako niste zapamtili paletu boja još uvek. Postoje izobilje načina da joj pristupite digitalno.

2. OSNOVNE BOJE
Boje se dele na osnovne, sekundarne i tercijarne. Osnovne ili primarne boje su: crvena, plava i žuta boja. One se ne mogu dobiti nikakvim mešanjem drugih boja, zato su osnovne boje od kojih se mogu izvoditi druge. Sekundarne boje nastaju mešavinom primarnih boja, i to su: narandžasta, zelena i ljubičasta boja.

Tercijarne boje nastaju daljom mešavinom sekundarnih boja, tako da dobijamo: žuto-narandžastu ili crveno-narandžastu boju, zatim plavo-zelenu, žuto-zelenu boju, crveno-ljubičastu i plavo-ljubičastu boju.

3. PROMENA BOJA SA NEUTRALNOM
Kada izaberete osnovnu boju, lako je stvoriti mnogo različitih verzija unutar iste porodice. Sve što treba da uradite je da kombinujete tu boju sa neutralnim bojama, svetlijim ili tamnijim. U terminologiji opremanja enterijera, ovo je poznato kao nijansa i ton.

Nijansa: Čin dodavanjem bele boje.
Boja: Čin zatamnjivanja boje dodavanjem crne.
Ton: Blago zatamnjivanje boje dodavanjem sive.

Mnogi umetnici preporučuju da eksperimentišete sa bojama, mešanjem boja dok imate osećaj za to kako će drastično uticati na neutralni boju.

4. RAZUMEVANJE TEMPERATURA BOJA
Boje se dalje dele na: tople i hladne.
Crvena, narandžasta i žuta često se opisuju kao tople boje. One su obično življe i donose osećaj živosti i razdraganosti u prostoru. Nasuprot tome, plava, ljubičasta i zelena su hladne boje. One se mogu koristiti da smire i donesu opušten osećaj u sobi. Prilikom izbora temperature boje za prostor, trebalo bi da razmotrite veličinu sobe. Korišćenje tople boje u uskoj prostoriji može stvoriti osećaj klaustrofobičnosti.

5. KOMPLEMENTARNA ŠEMA BOJE
Komplementarne su one boje koje se u krugu boja nalaze jedna nasuprot drugoj. Svakoj osnovnoj boji je komplementarna odgovarajuća sekundarna boja u krugu. Kada je u pitanju šema boja, najjednostavnije je koristiti dve boje koje sede jedna naspram druge na točku boja. To znači kombinacija poput crvene i zelene, plave i narandžaste, žute i ljubičaste. Ovakvo kombinovanje boja stvara izuzetno visoke kontraste, što znači da je najbolje koristiti u malim dozama i kada želite da skrenete pažnju na određeni element.

Ako izaberete komplemetarnu šemu boja, treba da ih koristite sa neutralnim bojama, koje će obezbediti mesto u kome će se vaše oči odmoriti.

6.SLAGANJE I KONTRASTI BOJA
Iako se komplementarne boje fiziološki dobro drže i traže jedna drugu, one optički ne deluju stabilno. Veća se stabilnost postiže kada se primeni tzv. dejstvo krivih parova. Da bi koristili ovu šemu boja, prvo treba odabrati osnovnu boju. Zatim, umesto da odaberete boju koja je direktno suprotna vašoj bazi, izaberite dve nijanse sa obe strane suprotne boje. Te dve nijanse će obezbediti preko potrebni osećaj ravnoteže u sobi.

7. ANALOGNA ŠEMA BOJA
Analogna šema boja se odnosi na korišćenje tri boje za redom na točku boja. Tipično, dve boje će biti primarne boje sa trećom nijansom koja je mešavina dve boje i sekundarne boje. Na primer, možete da izaberete crvenu, narandžastu i žutu ili crvenu, ljubičastu i plavu. Ključ za uspešno korišćenje ove šeme boja je proporcija. Opet, pravilo 60-30-10 stupa na scenu. Izaberete jednu boju koja će da dominira, jednu za podršku dominantnoj boji i treću jarku boju za akcente. Možete kreirati sličnu šemu boja koristeći neutralne boje. To se obično naziva monohromatska šema boja. Jednostavno odaberite crnu, belu i sivu umesto svetlijih nijansi.

8. TRIJADIČNA ŠEMA BOJA
Trijadična šeme boja, ponekad se naziva i trijada, odnosi se na korišćenje tri boje sa jednakim prostorima između njih na točku boja. Tri osnovne boje (crvena, plava, žuta) su savršen primer. Ova vrsta aranžmana boja je često veoma hrabra. Pošto su boje u tako visokim kontrastima, ove čiste tonove ćete najčešće videti u spavaćim sobama dečjih igraonica ili područja.

9. TETRADIČNA ŠEMA BOJA
Nakon trijadične šeme, stvari postaju malo komplikovanije. Selimo se na balansiranje četiri boje u prostoru. Tetradična šema, ponekad se naziva pravougaona šema zbog oblika koji ona čini na točku boja, a fokusira se na korišćenju dva različita para komplementarnih boja. U ovoj šemi, temperatura boje igra veoma važnu ulogu. Pokušajte da se uverite da izaberete dve tople boje i dve hladne boje. Stvorite ravnotežu u prostoru.

10. KVADRATNA ŠEMA BOJA
Kvadratna šema boja je veoma slična pravougaonom korišćenju boja. Ona koristi četiri nijanse, ali umesto da se fokusira na suprotnim parovima, boje su ravnomerno raspoređene širom paletom boja. Bez obzira koje boje da izaberete, ova šema će biti sastavljena od jedne osnovne, jedne srednje i dve tercijarne boje.

Ponovo, slično tetradičnoj šemi, obratite pažnju na postizanje podjednakog broja toplih i hladnih boja. Izaberete jednu nijansu da dominira u prostoru i koristite ostale tri kao akcente.

Želite li pronaći vašu idealnu šemu boja, inspiraciju potražite u prirodi, ona nas tokom cele godine daruje najlepšim bojama.
Izvor: Moj Enterijer

Komentari

0
Komentara

Pošalji komentar

Imaš na raspolaganju 1000 karaktera

Komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.