Call centar
  • 0
    Korpa je prazna.

Kakao podmlađuje mozak: može li pamćenje da bude isto u 60. kao i u 30. godini

Kakao podmlađuje mozak: može li pamćenje da bude isto u 60. kao i u 30. godini

Kakao podmlađuje mozak: može li pamćenje da bude isto u 60. kao i u 30. godini

Kakao podmlađuje mozakČokolada i topli kakao umesto pilula? Ko ne bi poželeo takvu kombinaciju?

Premda nam nova studija objavljena 26. oktobra 2014. godine u časopisu "Nature Neuroscience" ukazuje da bismo odmah mogli da naručimo i jedno i drugo, ipak treba sačekati da naučnici reše pitanje - kako uzeti 900 miligrama flavanola dnevno koliko je potrebno da ovaj antioksidant pomogne mozgu da obnovi sposobnost pamćenja.

Naime, utvrđeno je da flavanol podstiče cirkulaciju krvi u hipokampusu - što je područje mozga povezano sa učenjem i memorijom. U ispitivanju su učestvovali pacijenti starosti između 50 i 65 godina, a jednoj grupi je prepisana megadoza flavonala - 900 miligrama. Pokazalo se da su već tri meseca kasnije imali bolje rezultate na testu za demenciju nego kontrolna grupa, kojoj je prepisano samo po 10 miligrama flavonala dnevno.

Prema rečima dr Skota Smita, autora istraživanja, to nikako ne znači da svi sad treba da navalimo na čokoladu i jedemo je u ogromnim količinama. Međutim, rezultati istraživanja su toliko ohrabrujući da će stručnjaci sigurno pokušati da nađu način da se flavonal konzumira - u ovoj studiji on je pripremljen u obliku specijalnog napitka.

Izvor: Lisa

Komentari

0
Komentara

Pošalji komentar

Imaš na raspolaganju 1000 karaktera

Komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.