Call centar
  • 0
    Korpa je prazna.

Jednostavna pravila za uređenje prostora

Jednostavna pravila za uređenje prostora

Iako se uređenje prostora smatra oblikom umetnosti, u to je uključeno više matematike nego što ste mislili. Ako planirate da preuredite svoj životni proctor, donosimo nekoliko matematičkih pravila koji će vam to olakšati.1. Veličina tepiha
Često grešimo kada izaberemo pogrešnu veličinu tepiha za određenu prostoriju. Ako birate tepih za dnevni boravak, spavaću sobu ili trpezariju, neka bude oko 45 centimetara manji od veličine prostorije. Izuzetak je manji proctor, kada možete da izaberete mali tepih koji će biti centriran između nameštaja, na primer ispod stočića i između garniture za sedenje.

2. Veličina trpezarijskog stola
Postoje četiri osnovne vrste trpezarijskih stolova: kvadratni, okrugli, ovalni i pravougaoni. Prilikom izbora, potražite stolove koji su široki manje od 90 centimetara, jer oni pružaju dovoljno prostora na obe strane kako bi gosti tokom obroka imali dovoljno prostora. Potrudite se da između stola i zidova odnosno nameštaja koji ga okružuje bude proctor od oko 120 centimetara kako bi se omogućilo nesmetano ustajanje i kretanje oko stola.

3. Izbor sofe
Ako tražite savršenu sofu za odmaranje i dremke, neka ne bude duža od 230 centimetara kako bi vam bilo udobno.

4. Prostor u dnevnom boravku
Često nismo sigurni kako da postavimo predmete u dnevnoj sobi. Potrudite se da budu razmešteni tako da svako može slobodno da se kreće oko fotelja, stolica i drugih komada nameštaja. Zato ostavite proctor od 35 do 45 centimetara između nameštaja.

5. Postavljanje slika
Kada se radi o kačenju slika i umetničkih dela, važi pravilo od 145 centimetara. Sve slike ili ogledala trebalo bi da budu postavljeni na zidu tako da je središnji deo udaljen 145 centimetara od poda. Izuzetak je kada se radi o slikama koje su postavljene iznad nižeg komada nameštaja, poput sofe ili višeg komada nameštaja, poput uzglavlja. Kada, na primer, kačite slike iznad uzglavlja kreveta u spavaćoj sobi, to zavisi od oblika uzglavlja. Ako je uzglavlje okruglo, birajte kvadratne ramove, i obrnuto, koji treba da budu ne više od 30 centimetara od uzglavlja.

6. Uređivanje polica
Ako vam se čini da police izgledaju nesređeno ili izbalansirano, primenite pravilo “30 procenata”. Kada stavljate predmete na police, bilo da su knjige ili drugi komadi, potrudite se da je oko 30 odsto prostora na njima prazno. Tako police neće izgledati prenatrpano niti prazno.

7. Dizajn uz neparne brojeve
Skoro svako dekorisanje uključuje neparne brojeve, najčešće broj tri. Dekorisanje uz neparne brojeve omogućava nešto novo i neočekivano i stvara interesantniji proctor. Na primer, u vazu stavite tri cveta, poređajte tri sveće i slično.

Izvor:
Lepota i zdravlje

Komentari

0
Komentara

Pošalji komentar

Imaš na raspolaganju 1000 karaktera

Komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.