Call centar
  • 0
    Korpa je prazna.

Indijski orah - zdrava grickalica

Indijski orah - zdrava grickalica

Indijski orah - zdrava grickalica

Indijski orah - zdrava grickalicaIndijski orah ima oblik bubrega i dolazi sa indijske ili kešu jabuke, koje ima u Brazilu, južnom delu Indije, Nigeriji i Tanzaniji. Indijski orasi su zapravo semenke zakačene na dnu kešu jabuke. Slatkog je mirisa i ukusa i jestiva je baš kao i orah koji daje.

Na svakom plodu raste po jedno seme, pa su iz tog razloga indijski orasi skuplji. Indijski orah ima veoma jedinstven, puterast i orašast ukus i blago hrskavu strukturu. Jede se ceo, pržen sa solju i puterom, a koristi se i za pripemanje raznih jela, poput piletine sa indijskim orahom, kao i za pravljenje putera od oraha. Može se pokvariti ako se dugo čuva, pa je idealno čuvati ih u čvrsto zatvorenim teglama i konzumirati u kratkom roku. Međutim, iako je poznat kao orah, indijski orah botanički zapravo predstavlja seme. Zbog visokog nivoa mononezasićenih masti i antioksidansa koje sadrži, ovaj orah pruža širok spektar prednosti po naše zdravlje.

Indijski orah je odličan izvor vlakana, a sadrži i visok nivo kalijuma, folne kiseline, vitamina K i vitamina B. Takođe sadrži magnezijum, fosfor, selen i bakar, koji su neophodni za funkcionisanje organizma. Oko 75 procenata masnoće koja se nalazi u indijskom orahu dolazi od mononezasićene masti ili oleinske kiseline,

Zdravlje srca: Indijski orah u velikoj meri sadrži nezasićene masne kiseline i oleinsku kiselinu (mononezasićena mast, sadrži je i maslinovo ulje) koje podstiču dobro kardiovaskularno zdravlje. Visok nivo triglicerida je često praćen povećanim rizikom od srčanih bolesti, a mononezasićene masti smanjuju nivo triglicerida.

Dijabetes: Mononezasićene masti takođe povoljno utiču na dijabetičare, zbog svog lipidnog profila. Indijski orah smanjuje nivo triglicerida i kod dijabetičara. Kada se ovi oraščići uvedu u ishranu, značajno mogu da smanje rizik od razvijanja dijabetesa tipa 2.

Antioksidansi: Oni su bogat izvor antioksidansa. Antioksidansi su neophodni našem telu, jer pomažu u eliminaciji slobodnih radikala, koji nanose štetu našim ćelijama, pa samim tim i telu. Slobodni radikali i oštećene ćelije mogu izazvati neki oblik kancera, i stoga je bitno ukloniti ih iz organizma.

Bakar: Visok nivo bakra u ovim orasima pomaže u proizvodnji energije. Takođe pomaže u proizvodnji melanina, koji predstavlja pigment kože i kose. Bakar pomaže u nekoliko fizioloških procesa u organizmu; eliminacija slobodnih radikala, korišćenje gvožđa, razvoj koštanog i vezivnog tkiva, i unakrsno povezivanje kolagena i elastina, koje omogućava veću fleksibilnost u krvnim sudovima.

Magnezijum: U svom sirovom obliku, na nekih 30 g sadrže 82.5 mg magnezijuma. Određeni nivo magnezijuma je neophodan našem organizmu, jer nam pomaže da se izborimo sa visokim krvnim pritiskom, grčevima u mišićima, migrenom, umorom i dr. Još jedna značajna uloga magnezijuma je ta da održava nivo kalcijuma. Magnezijum kontroliše nivo kalcijuma u nervima, i samim tim pomaže nervima da rade opušteno i lagano. Opušteni nervi su osnova za zdrave mišiće i kosti.

Prevencija žučnog kamena: Ako svakodnevno pojedete šaku indijskih oraha, znatno ćete smanjiti rizik od stvaranja kamena u žuči. Ovo je i dokazano, sudeći po istraživanju koje je sprovedeno na medicinskim sestrama (Nurses’ Health Study), kada je široko istraživanje sprovedeno na 80,718 žena. U ovom istraživanju ženama je propisana ishrana koja je uključivala 30 g indijskih oraha nedeljno, a rezultati su praćeni 20 godina.

Izvor: Vesti online

Komentari

0
Komentara

Pošalji komentar

Imaš na raspolaganju 1000 karaktera

Komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.