Prema savetu Milke Raičević, dijetetičara-nutricioniste DZ Palilula, namaz od badema, lana, susama, cimeta i meda preporučuje se svakodnevno u toku zime zbog vitaminskih i hranljivih sastojaka - u pitanju je hrana koji nas greje i leči.
Badem za jačanje imuniteta
Tri pune kašike sirovog badema sameljite što sitnije. Dodati dve supene kašike svežih mlevenih lanenih semenki, supenu kašiku mlevenih semenki susama, malu kašiku meda i malu kašiku cimeta. U navedenu smesu dodajite vodu i mešajte dok ne dobijete smesu željene čvrstoće.
Badem je biološki vredna namirnica - sadrži 50 odsto masti, 20 odsto belančevina i 17 odsto ugljenih hidrata.
U bademu ima kalijuma, fosfora i nešto manje gvožđa i natrijuma. Bogat je vitaminom B3 (PP) i odličan je protiv groznice, temperature, bolesti želuca i creva, čira na želucu i iscrpljenosti.
Lan protiv upale želuca
Lan je jednogodišnja biljka, iz čijeg semena se dobija laneno ulje koje se koristi za ublažavanje posledica zračenja, a iznutra za prevenciju i lečenje arterioskleroze.
Seme lana sadrži:
masna ulja u čiji sastav ulaze gliceridi, linolne, linolenske, stearinske kiseline,
belančevine,
ugljene hidrate,
organske kiseline, fermente, glikozid linamarin,
vitamine,
lan je dobar za creva - zato se koristi kod upale želuca i creva. Vodeni rastvor lana pokriva sluzokožu želuca i creva tankim slojem sluzi. Nabubrelo seme lana ima purgativno delovanje. Seme sadrži čak 27 sastojaka, koji imaju antitumorsko delovanje.
Susam za zdravo srce
Susam je biljka koja sadrži 60 odsto ulja, vitamin E, smole i druge aktivne sastojke. Smanjuje količinu holesterola u jetri i krvi a koristi se i u lečenju srčanih oboljenja.
Susam je borac protiv raka - sadrži biljne kiseline koje imaju antioksidativno delovanje (bore se protiv slobodnih radikala, naročito u debelom crevu).
Lekoviti cimet
Cimet je ukusan začin i odlično prirodno sredstvo za regulisanje šećera u krvi, povećava nivo insulina u krvi, kao i njegovu sposobnost da prerađuje glukozu. Dnevno je potrebno konzumirati po jednu kafenu kašiku.
Ne zaboravite med
Med sadrži grožđani i voćni šećer čiji se molekuli lako ugrađuju u organizam.
Med sadrži
belančevine
amino-kiseline
vitamine B1, B2, B3, B6, B12, C, A, E
minerale K, P, Mg, Cl, S, J, Fe, Co, Cu, Cd, Mn
enzime - katalaze, dijastaze, invertaze, lipaze, peroksidaze
Izvor: Stil magazin

Komentari
Komentari