Call centar
  • 0
    Korpa je prazna.

Hrana kao prevencija moždanog udara

Hrana kao prevencija moždanog udara

Hrana kao prevencija moždanog udara

Hrana kao prevencija moždanog udaraNaučna istraživanja ne daju optimistične prognoze kada je u pitanju uticaj modernog načina ishrane na naše zdravlje. Stručnjaci zato preporučuju da ishranu obogatimo svežim voćem i povrćem, ribom, žitaricama, čime možemo smanjiti rizik od moždanog udara za 30 procenata.
Ovo su najbolje namirnice za zdravlje mozga

Mahunarke i druga hrana bogata folnom kiselinom
Mahunarke nisu dobre samo za zdravlje vašeg srca, već i mozga. To je prvenstveno zbog toga što obiluju vitaminom B. Prema nekim naučnim istraživanjima, hrana bogata folnom kiselinom smanjuje rizik od moždanog udara za 20 procenata.

Ovas, bademi, soja
Ove namirnice su odlične za snižavanje nivoa holesterola, pa time povoljno utiču na kardiovaskularno i zdravlje mozga.

Hrana bogata antioksidantima
Voće i povrće je dobro za zdravlje mozga zbog visokog sadržaja antioksidanata. Oni sprečavaju negativan uticaj slobodnih radikala na naše zdravlje i deluju protivupalno. Pored toga, antioksidanti sprečavaju taloženje plaka u arterijama i pospešuju cirkulaciju.

Hrana koja sadrži kalijum
Evo još jednog odličnog razloga da češće jedete banane. Ovo ukusno voće sadrži veoma značajan kalijum. Istraživanje je pokazalo da ishrana siromašna kalijumom (manje od 1,5 grama dnevno) povećava rizik od moždanog udara za 28 procenata.

Mleko s malim procentom masnoće
Mlečni proizvodi s niskim procentom masnoće imaju dobar uticaj na opšte zdravlje, pa i na zdravlje mozga. Odličan su izvor magnezijuma, kalcijuma, kalijuma i prirodan su način regulisanja krvnog pritiska, a sa smanjem rizika od hipertenzije smanjuje se i rizik od moždanog udara, piše readersdigest.ca.

Hrana bogata magnezijumom
Naučna istraživanja su pokazala da ishrana bogata magnezijumom može smanjiti rizik od moždanog udara za 30 procenata.

Riba
Ishrana bogata omega-3 mastima utiče pozitivno na zdravlje srca, ali i mozga. Izaberite omiljenu vrstu ribe (losos, tunjevina, skuša,...) i uživajte u zdravim obrocima. Naime, ova hrana smanjuje upale i sprečava nastanak trombova.

Izvor: Stvar Ukusa

Komentari

0
Komentara

Pošalji komentar

Imaš na raspolaganju 1000 karaktera

Komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.