Grožđe smanjuje upale, taloženje masnoća i jača antioksidativnu zaštitu, pokazalo je novo istraživanje. Prirodni sastojci u grožđu, poznati kao polifenoli, delotvorni su u zaštiti od metaboličkog sindroma.
Vođa istraživanja, dr Mičel Simur, sa Univerziteta u Mičigenu, pratio je uticaj velike količine masnog tkiva na srce, jetru i bubrege kod miševa sklonih gojenju, s obzirom na unos ili izostanak unosa grožđa. I belo i crno grožđe su jeli u obliku smrznutog praha koji se dodavao hrani tokom 90 dana.
Tromesečna ishrana koja je uključivala grožđe dovela je do značajnog pada markera upale u celom telu, posebno u jetri i abdominalnom masnom tkivu. Konzumiranje grožđa dovela je i do gubitka težine u jetri, bubrezima i abdominalnom masnom tkivu u poređnju sa onima koji nisu unosili grožđe. Takođe, unos grožđa je povećao markere antioksidativne odbrane, posebno u jetri i bubrezima.
Metabolički sindrom je skup simptoma koji uključuju povišen krvni pritisak, povišen nivo šećera u krvi, višak masnog tkiva oko struka i nizak nivo HDL-a (dobrog holesterola), kao i povišen nivo triglicerida u krvi. Sve to znatno povećava rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa tipa 2. Unos voća i povrća smatra se dobrim načinom prevencije i smanjivanja rizika. Grožđe se pokazalo posebno korisnim u nizu studija.
"Naša studija pokazuje da grožđem obogaćena ishrana može da igra ključnu ulogu u zaštiti od metaboličkog sindroma i propadanju organa", rekao je dr Simur. "I upale i oksidativni stres dovode do kardiovaskularnih bolesti i problema rada organa kod dijabetesa tipa 2. Unos grožđa deluje na oba faktora, što je vrlo ohrabrujuće", zaključio je.
Izvor: Stil magazin
Komentari
Komentari