Sastojci koji će vam biti potrebni:
2 kg pšeničnog brašna, 1 l mlake vode, 50 g svežeg kvasca, kašika soli, 2 kašike šećera (po želji), 2 kašike maslinovog ulja
Priprema:
Veče pre pečenja pripremite kvasac: 1/2 kg brašna, šećer, kvasac i dve čaše mlake vode pomešajte u gustu masu i ostavite da se odmori preko noći. Narednog jutra brašno stavite u veliku činiju i dodajte so. U brašnu napravite udubljenje i u njega stavite kvasac. Mesite od sredine ka spoljašnjoj strani, tako da kvascu postepeno dodajete brašno krenuvši od ivica ka sredini, a sve vreme dolivajte i mlaku vodu. Ruke nakvasite maslinovim uljem i mesite sve dok testo ne postane glatko i gipko – ne sme da se lepi za prste.
Pokrijte i ostavite da nadolazi, onoliko dugo dok se zapremina ne duplira. Zatim testo opet premesite i po želji ga oblikujte u vekne ili okrugle hlebove. Stavite u podmazane plehove i ostavite da nadolaze jedan sat. Malom kuhinjskom četkicom premažite ih maslinovim uljem i pecite oko 1 sat na 180 stepeni. Da li je hleb pečen proveravajte tako što ćete kuckati s donje strane vekne - pečen hleb mora da zvuči šuplje. Izvor: Stvar Ukusa
Komentari
Komentari