Call centar
  • 0
    Korpa je prazna.

Domaće mekike

Domaće mekike

Domaće mekike

Domaće mekike

Sastojci koji će vam biti potrebni:
500 ml mlake vode
700 g mekog brasna
40 g kvasca
1 kafena kašičica šećera
5 kašika ulja za testo
1,5 kafena kašičica soli
ulje za prženje (duboko prženje)

Priprema:
U vanglu stavite kvasac, mlaku vodu, ulje, šećer. Malo izmešajte rukom, dodajte brašna ali ne sve, malo vise od pola od ukupne količine. So dodate tek sad, ne direktno u kvasac jer će slabije narasti. Umesite testo mikserom s dodacima za mešenje testa. Tako ćete brže napraviti lepo glatko testo. Mutite mikserom sve dok se ne dobije lepa glatkla masa, bez grudvica. Pobrašnjavite malo ruke i testo. Mesite blago i površno, tek da se formira mekana lopta od testa. Ako se baš jako lepi za ruke, dodajte još malo brašna i blago mesite.

Zagrejte rernu. Ukljucite na 50 ali ne čekajte da se skroz zagreje, pa ugasite. Rerna treba da je mlaka, ne previše vruća. Ubacite vanglu sa testom i prekrite krpom. Neka stoji 15 minuta da testo malo naraste, nema potrebe da se digne skroz.

Pobrašnjavite dobro radnu površinu, naraslo testo blago premesite sa malo brašna. Istresite na sto, malo oblikujte testo u loptu i oklagijom razvaljajte. Ne previše tanko i ne pritiskajte jako oklagijom da se rupice u testu ne slepe i ne izađe vazduh. Od testa isecite mekike veličine i oblika po želji i ostavite ih oko 10 minuta. Testo ćete lakše seći ako povremeno na nož nanesete brašno.

Zagrejte ulje, vrhove prstiju svaki put umočite u brašno da vam se mekike ne zalepe. Bitno je jos da ih uzimate veoma blago, ne pritiskajući jer ce se spljoštiti i nestaće pola rupica iz njih. Spuštajte u vrelo ulje, gornja strana ide prvo dole. Kada dobro porumeni, okrenite drugu stranu da porumeni. Vadite na salvetu da se ocede. Izvor: Stvar Ukusa


Posuđe i kuhinjski pribor koji će vam biti potrebni za domaće mekike


Predlažemo vam:


Komentari

0
Komentara

Pošalji komentar

Imaš na raspolaganju 1000 karaktera

Komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.