Call centar
  • 0
    Korpa je prazna.

Ćilimi kao odličan akcentualni element prostora

Ćilimi kao odličan akcentualni element prostora

Ćilimi su veoma poznati na našim prostorima i često više cenjeni u inostranstvu nego kod nas, gde predstavljaju deo narodnog folklora. Ćilimi dolaze sa Balkana i svima nama su veoma poznati jer smo se svi u životu sreli sa ovim elementom. Poslednjih godina ćilimi doživljavaju ponovni povratak na dizajnersku scenu.
Ćilimi su veoma dekorativni elementi koji mogu imati najrazličitije dezene. Ovi dezeni i šare imaju različito značenje.
Neki su čisto geometrijski a neki imaju inspiraciju u mitologiji i predanjima.
Ćilimi se proizvode na razbojima, tkanjem pomoću vunenih niti. Tkanjem se stvara dizajn i boja koja karakteriše ćilim.
Dok su niti kojima se tka uglavnom od vune, skrivene niti koje služe kao baza tkanja mogu biti od vune ili pamuka. Ove skrivene niti vidljive su samo na krajevima gde su vezane u dekorativne kićanke.
Postoji nekoliko vrsta ćilima, i više karakterističnih tkanja. Svaka oblast ima sopstveni potpis kad su u pitanju ćilimi, sa karakterističnim šarama i dezenima od kojih mnoga imaju posebna značenja.
Ćilimi takođe mogu imati različite funkcije, od tepiha do tapiserije na zidu.
U odnosu na to odakle su došli možemo ih podeliti na anatolijske i turske, persijske, ili ćilime sa Balkana i Istočne Evrope.
Priča o ćilimima je svakako daleko kompleksnija a mi smo vam ispričali smao jedan njen deo. Ono što je sigurno je da ćilim može biti izuzetan element u domovima i nadamo se da smo vas inspirisali da i vi počnete da razmišljate o ovom izuzetnom elementu za vaš enterijer.Izvor: Brava Casa

Komentari

0
Komentara

Pošalji komentar

Imaš na raspolaganju 1000 karaktera

Komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.