U istraživanju, objavljenom u časopisu "Diabetologija", ispitana je povezanost konzumacije različitih slatkih pića s rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2.
U analizi su korišćeni detaljni podaci o prehrambenim navikama kod oko 25.000 muškaraca i žena, starih između 40 i 79 godina koji su učestvovali u opsežnom britanskom epidemiološkom istraživanju. Ispitanici su bili praćeni 11 godina, a tokom tog perioda kod njih 847 se razvio dijabetes.
Rezultati istraživanja su pokazali da je s povećanim rizikom od dijabetesa povezana učestala konzumacija šećerom zaslađenih bezalkoholnih pića i mlečnih napitaka, ali i bezalkoholnih pića sa veštačkim zaslađivačima.
Nasuprot tome, unos voćnih sokova, zaslađenog čaja i kafe nije doprinosio povećanju rizika. Stručnjaci su procenili da zamena jednog serviranja šećerom zaslađenih bezalkoholnih pića ili mlečnih napitaka s vodom, nezaslađenim čajem ili kafom, može da snizi rizik od dijabetesa za 14 do 25 odsto.
Takođe je primećeno da je zamena šećerom zaslađenih pića sa onim koji sadrže veštačke zaslađivače ne doprinosi smanjenju rizika od dijabetesa.
Izvor: Vesti online
Komentari
Komentari