Call centar
  • 0
    Korpa je prazna.

Brokoli leči glavobolju

Brokoli leči glavobolju

Brokoli leči glavobolju

Brokoli leči glavoboljuVrlo je malo onih koji znaju da je glavni krivac za pojavu čestih napada migrene nepravilna ishrana. Unos nekih namirnica u organizam može da prouzrokuje glavobolje od kojih bukvalno mnogima pada mrak na oči. Nutricionisti ističu da treba izbegavati sve ono što na tanjiru „puca" od holesterola, transmasti i veštačkih zaslađivača, ali i žestoku kapljicu. - Pojedine namirnice sadrže supstance koje šire krvne sudove, uključujući i one u glavi, i mogu da izazovu iznenadne napade glavobolje. Ima mnogo ljudi koji godinama muku muče s bolovima u glavi, a nijednog trenutka im ne pada na pamet da je upravo hrana najveći saveznik njihovog problema - objašnjava nutricionista Jovo Knežević. Detoksikacija pod obavezno Pored lošeg izbora određenih namirnica, glavobolju mogu da izazovu dehidracija i intoksikacija. Zbog toga se savetuje bar jedan litar vode dnevno i čišćenje organizma od toksina nekoliko puta godišnje. Kao odličnu preventivu stručnjaci preporučuju meni koji sadrži meso, ribu, povrće i voće bogato mineralima, pogotovo kalcijumom i magnezijumom. Stručnjaci ističu da ako jedete više ribe, kao što su losos i tunjevina, unosite više omega 3 masnih kiseline, a one ublažavaju glavobolje. - Osim toga što treba izbegavati hranu za koju sigurno znate da vam izaziva glavobolje ili neke druge zdravstvene probleme, treba da obratite pažnju da namirnice ili piće budu temperirani. To znači da njihova temperatura za vreme obeda treba da bude što približnija temperaturi ljudskog tela. Mnogi često, posebno u letnjim mesecima kad su veoma žedni, naiskap popiju času-dve pa i više ledene vode. Ili, na primer, brzo pojedu sladoled, čime u pravom smislu te reči prehlade mozak, koji često odgovori glavoboljom. Treba napomenuti da slana i dimljena hrana bogata natrijumom ima afinitet da vezuje vodu i da dovodi do dehidracije, a neminovno onda i do glavobolje (sličan princip kao kad se pretera sa alkoholom) - ističe naš sagovornik. Namirnice bogate kalcijumom - susam - peršun - skuša s kostima - sardina s kostima - kelj - blitva - brokoli Namirnice bogate magnezijumom - badem - seme bundeve - integralne žitarice - spanać Provokatori - mlečni proizvodi - pojedini proizvodi s kvascem - zreli sirevi - mesne prerađevine - viršle - slanina - alkohol - crno vino - kikiriki - čokolada - namirnice s naznakom „bez šećera" (sokovi, žvake) Ukusni iscelitelji - banane - krompir u ljusci - soja - pomorandže - paradajz - maslinovo i laneno ulje - čajevi (valerijana, matičnjak, nana, kamilica i ruzmarin) Izvor: Stil magazin

Komentari

0
Komentara

Pošalji komentar

Imaš na raspolaganju 1000 karaktera

Komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.