200 g čokolade za kuvanje, 200 g putera, 1 kašika praha instant kafe, 170 g brašna, 1 kašičica praška za pecivo, prstohvat sode bikarbone, 200 g šećera, 200 g smeđeg šećera, 25 g kakaa, 3 jaja, 75 ml neobranog mleka, rendana čokolada za ukrašavanje
Za glazuru:200 g čokolade za kuvanje, 285 ml slatke pavlake, 2 kašike smeđeg šećera
Zagrejte rernu na 160 stepeni, a okrugli pleh prečnika 20 cm podmažite puterom. Izlomite čokoladu za kuvanje, stavite u šerpu i dodajte puter. Razmutite prah instant kafe u 125 ml hladne vode, pa dodajte u šerpu sa čokoladom i otopite.
U velikoj vangli pomešajte brašno, sodu bikarbonu, sav šećer i kakao. Posebno umutite jaja sa mlekom, pa dodajte u mešavinu sa brašnom, pa sve pomešajte sa otopljenom čokoladnom smesom. Mešajte dok se sve ne ujednači, pa sipajte u pleh i pecite oko sat i po vremena. Ostavite da se ohladi malo u plehu, pa izvadite i stavite na radnu površinu. Kada se ohladi, presecite tortu horizontalno tako da dobijete tri kore.
Napravite preliv: sitno iseckajte 200 g čokolade za kuvanje i stavite u vanglu. Slatku pavlaku stavite da provri sa 2 kašike smeđeg šećera. Pre nego što proključa, skinite sa vatre i prelijte preko seckane čokolade. Mešajte dok se čokolada sasvim ne otopi, a masa ne postane glatka.
Namažite koru tankim slojem preliva, pa poklopite drugom korom i ponovite postupak i sa drugom korom. Ostatak preliva sipajte preko treće kore i zamažite stranice torte. Ukrasite rendanom čokoladom ili šlagom po želji.
Izvor: Stvar Ukusa
Izvor: Stvar Ukusa

Komentari
Komentari