Koje vino ide uz meso, povrće i ribu?
Belo vino ide uz belo meso, a crno vino uz crveno. Iako ovo pravilo ne važi za sve sorte i varijacije, ipak je vodič za dobar izbor. Belo meso ispečeno na roštilju najlepše se upotpunjuje sa suvim belim vinom. Ukoliko se radi o tamnom mesu i divljači, neizbežna su stara crna vina. Pršuta i suhomesnati proizvodi poslužuju se zajedno s roze svetlim vinima, ali ni belo suvo vino nije loš izbor.
Za adekvantno vino treba se odlučiti i kada je reč o povrću, pa tako paradajz, šargarepa, luk bolje idu uz bela vina. Ali, pečurke, patlidžan i bogata jela sa pečenim povrćem uglavnom bolje prijaju uz crna vina. Ukoliko ovim jelima dodamo limun, majonez ili sos od sirćeta i ulja, treba izabrati belo, kiselkasto vino.
Riba posebno zahteva dobar odabir vina. Pržena ili pohovana riba, kao i škampi, izvrsni su uz belo suvo vino. Ribe pečene na roštilju, rakovi, školjke i kavijar obavezno idu uz bela aromatična vina, dok crna vina često dobro prate mesnatije ribe kao što su losos i tuna. Izuzetak su školjke ostrige koje savršeno pristaju uz šampanjac.
Šta piti uz salatu, testeninu i slatkiše?
Lagano vino iziskuje laganu hranu, pa tako uz salate nije preporučljivo jako crno vino. Ukoliko jedete špagete, obratite pažnju na sos ili sastojke uz koje se one služe. Špageti sa prelivom koji sadrži morske plodove zahtevaju lakše belo vino, dok jak preliv od paradajza traži neko jače crno vino. Dezerti uglavnom idu uz slatka, likerska i penušava vina. Pripazite da vino bude slađe od dezerta, u suprotnom teže ćete osetiti ukus vina. Ukoliko se radi o voću - šampanjac, likersko roze ili crno staro vino neizbežan su izbor.
Odlučite se za vino i hranu iz iste zemlje
Ukoliko vam je, i pored svega navedenog, teško da uskladite vrstu vina sa vrstom hrane, najlakši izbor je da spojite vino i hranu koji potiču iz iste zemlje. Ako recimo jedete picu, najlepše bi vam "leglo" italijansko vino. Obratite pažnju da egzotična začinjena hrana i egzotično vino ne idu zajedno. Dobro začinjena meksička hrana ne ide uz jaka vina, jer će toplina alkohola pojačati začine koje jedete. Umesto toga, uz egzotičnu hranu punu začina pijte vino koje ima barem malo slatkoće.
Izvor: Stil magazin
Komentari
Komentari