Sastojci koji će vam biti potrebni:
125 g želea od ribizli
kašika meda
170 g brusnica
3 jajeta
250 g rikote (sir)
50 g šećera u prahu
pakovanje vanilin šećera
1/4 kašičice cimeta
120 g brašna
1/2 kašičice praška za pecivo
prstohvat soli
2 kašike maslaca
Priprema:
Za prvi sos u šerpici ugrejati žele od ribizli sa medom. Brusnice oprati, osušiti, dodati i dinstati 8-10 minuta na slaboj temperaturi. Zatim ostaviti sos da se ohladi.
Za palačinke (deblje palačinke) u činiji glatko pomešati jaja, rikotu, šećer u prahu, vanilin šećer i cimet. Zatim pomešati brašno sa praškom za pecivo i solju. Dodati masi od rikote i mešati dok se ne stvori glatko testo.
U teflonu na vrelom maslacu ispržiti oko 16-18 debljih palačinki. Za svaki kolačić sipati punu kašiku testa i pržiti dok ne postanu zlatno-žuti. Palačinke raspodeliti na tanjire i servirati tople sa sosom od ribizla i brusnica. Ko voli može ih pre služenja zagrejati.
Savet:
Rikota je italijanski sveži sir. Možete ga zameniti sa istom količinom ne mnogo slanog sremskog (švapskog) sira, a umesto brusnica upotrebiti neko drugo bobičasto voće, borovnice, ribizle ili kupine, na primer. Izvor: Stvar Ukusa
Komentari
Komentari