Karakteristična egzotična aroma cimeta za mnoge je prva asocijacija na kolače, ali mnogi ne znaju da cimet nije samo ukusni dodatak slatkišima, već i prirodni lek.
Cimet je veliki izvor vitamina i minerala. Sadrži kalcijum, gvožđe, mangan, vitamin C i vitamin K, kao i dijetetska vlakna. Evo zbog čega bi trebalo češće da ga konzumirate.
JAČA IMUNITET
Kombinacija meda i cimeta već dugi niz godina koristi se kao prirodni lek. Kašičica meda i četvrtina kašičice cimeta rastvorene u čaši tople vode poboljšavju imunitet i štite organizma od virusa i bakterija.
STIMULIŠE MOZAK
Istraživanja su pokazala da miris cimeta može poboljšati kognitivne sposobnosti, pamćenje, obavljanje određenih zadataka i da se povećava budnost i koncentraciju. Dobar predlog je da nabavite sveće sa mirisom cimeta.
SMANJUJE NIVO ŠEĆERA I HOLESTEROLA U KRVI
Studija sprovedena 2003. godine pokazala je da redovna upotreba cimeta može da smanji nivo šećera u krvi i lošeg holesterola (LDL). U studiji su učestvovali ljudi sa dijabetesom tip 2 koji su konzumirali 1 do 6 grama cimeta dnevno. Njihov holesterol smanjen za 18 dosto, a nivo šećera u krvi za 24 odsto.
SMANJUJE MENSTRUALNI BOL
Žene koje pate od jakih menstrualnih bolova trebalo bi da povećaju unos cimeta. Redovnom upotrebom, ovaj začin pomaže ublažavanje bolova.
POVEĆAVA NIVO ENERGIJE I POBOLJŠAVA CIRKULACIJU
Umorni ste i bez energije? Popijte šolju voćnog čaja sa ¼ kašičice cimeta. Osim što ova mešavina povećava vitalnost, poboljšava i cirkulaciju. Posebno je korisna za ljude kojima su noge uvek hladne.
ELIMINIŠE NAPADE GLADI
Cimet reguliše šećer u krvi i zato eliminiše napade gladi. Nutricionisti preporučuju užinu od pečenih jabuka začinjenih cimetom. Kombinacija cimeta i jabuka imaju mnogo prednosti. Dokazano je da ljudi koji redovno konzumiraju jabuke sa cimetom imaju manje masti u stomaku.
IMA POZITIVAN EFEKAT NA OPSTIPACIJU
Cimet je odličan izvor dijetetskih vlakana koja pomažu osobama koje pate od opstipacije odnosno zatvora, a takođe pomaže i u slučaju sindroma iritabilnog creva. Veruje se da je redovno uzimanje malih količina cimeta ima pozitivan uticaj u stvaranju gasova u želucu.
OMEKŠAVA GRUBU KOŽU NA STOPALIMA
Pomešajte sok od pet limuna, jednu kašičicu maslinovog ulja, pola šolje mleka, pola šolje vode i dve kašičice cimeta i umočite noge u ovu tečnost na 15 minuta.
KAKO DA JEDETE CIMET SVAKOG DANA?
Cimetom najčešće posipamo kolače ili sutlijaš, ali možete ga jesti na mnogo različitih načina. Evo nekih ukusnih predloga:
Stavite pola kašičice cimeta u kafu, kapućino, toplu čokoladu, čašu mleka ili čaj.
Pospite bananu sa ¼ kašičice cimeta.
Dodajte pola ili celu kašičicu cimeta u pahuljice koje jedete za doručak.
Kada vam se jede nešto slatko, pomešajte ¼ šolje meda sa pola kašičice cimeta i dve šolje badema. Pecite 15 minuta u rerni na temperaturi od 180 stepeni.
Napravite ukusnu mešavinu 2 kašičice putera od kikirikija i pola kašičice cimeta sa nekoliko kriški jabuke. Ovo je idealna užina koju možete jesti pre i posle vežbanja.
Izvor: Blic Žena

Komentari
Komentari