Call centar
  • 0
    Korpa je prazna.

5 razloga zašto treba da jedete jaja

5 razloga zašto treba da jedete jaja

5 razloga zašto treba da jedete jaja

5 razloga zašto treba da jedete jajaZDRAVA ZA TRUDNICE
Ako jedete jaja povremeno dok ste u drugom stanju, imaćete lepu decu. Jaja su puna holina, B vitamina koji je potreban bebama u razvoju, a naročito u razvoju mozga. Kolin kod beba smanjuje rizik od mentalnih poremećaja, kao i rizik od Daunovog sindroma.

UTOLJUJU GLAD
Jaja za doručak pomažu da tokom dana manje osećate glad. Visok nivo proteina u njima pomaže u stvaranju osećaja sitosti, koji može da potraje i ceo dan. Pokušavate li da izgubite koji kilogram, a ne možete da preskačete večeru, tokom dana pojedite jaje. Uveče nećete biti toliko gladni.

JAČAJU REFLEKSE
Tirozin, amino kiselina u jajima, pomaže u brzini refleksnog reagovanja. Naučnici su tokom svojih istraživanja otkrili da tirozin može da igra značajnu ulogu u situacijama kao što je vožnja automobila, pa i bicikla, i svakog drugog prevoznog sredstva, u kojima trenutno donošenje odluka i reagovanje može da znači razliku između života i smrti.

SMANJUJU RIZIK OD TUMORA
Antioksidansi u jajima mogu pomoći u smanjenju rizika od nastanka tumora, ali i od nastanka srčanih obolenja. Poznato je da su ovo dve najveće ubice u SAD, prema istraživanju iz 2011. godine.

SMANJUJU KRVNI PRITISAK
Protein iz jaja može da pomogne u snižavanju krvnog pritiska tako što u organizmu deluje na isti način kao ACE inhibitori, neka vrsta lekova protiv visokog pritiska.

Dobra vest je, takođe, da ne morate ograničiti upotrebu jaja samo na doručak.

Napravite nekoliko tvrdo kuvanih jaja unapred, i neka vam budu pri ruci, kada poželite da gricnete nešto slano, ili umesto užine.
Jedino o čemu treba da vodite računa jeste da ograničite sveukupni unos namirnica životinjskog porekla tokom dana. Studija je pokazala da životinjski proteini povećavaju smrtnost kod odraslh ispod 65. godine života.

Izvor: Blic Žena

Komentari

0
Komentara

Pošalji komentar

Imaš na raspolaganju 1000 karaktera

Komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.