Spanać
Kuvani spanać jača sposobnost organizma za apsorpciju nutrijenata iz ostalih namirnica, a pored toga je prebogat kalcijumom, gvožđem, magnezijumom, luteinom i antioksidantima poput beta karotena. Ono što je sjajno jeste činjenica da se količina kalcijuma u spanaću utrostručuje tokom termičke obrade.
Kelj
Kelj je super namirnica koju bi trebalo što češće da jedete i to u kuvanom obliku. Zahvaljujući velikoj količini vlakana, kelj koji je kuvan na pari snižava povišen holesterol. Sirov kelj ima istu tu sposobnost, ali u mnogo blažem obliku.
Pečurke
Termička obrada pečuraka nije samo zdravija već i mnogo sigurnija opcija posebno ako ste ih sami brali u šumi. Postoji nekoliko vrsta gljiva koje smeju da se konzumiraju isključivo ako su termički obrađene, a čak i one koje su bezbedne da se jedu sirove poput šampinjona su veoma teške za varenje. Kuvanje pečurke su lakše za probavu i ubijaju sve toksine koji se u njima možda nalaze.
Paradajz
Kuvanjem paradajza se oslobađa velika količina likopena, veoma snažnog antioksidanta koji ima mnoga lekovita svojstva i dokazano štiti od srčanih i kancerogenih oboljenja.
Šargarepa
Zahvaljujući beta karotenu iz šargarepe poboljšavamo zdravlje očiju i kvalitet vida, jer se ovaj antioksidant u organizmu preobražava u vitamin A. Beta karoten iz sirove šargarepe se veoma teško oslobađa, a kuvanjem se razlaže i povećava njegova nutritivna vrednost.
Izvor: Stvar Ukusa

Komentari
Komentari