Trešnje sadrže vitamine A, B i C, bioflavonoide, elagičnu kiselinu, antocijanin i melatonin. To ih čini sjajnim borcima protiv raka, srčanih bolesti, a ublažavaju i glavobolju.
Sveže trešnje su dobre za otklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti, i zato ih možete slobodno poneti na posao i grickati kao međuobrok.
Naučnici univerziteta Mičigen tvrde kako antocijanini iz tamnih trešanja mogu smanjiti količinu masnih naslaga na stomaku i sniziti nivo holesterola i šećera u krvi. Ukratko – sjajne su i za vašu liniju!
Trešnje se u nutricionističkom smislu smatraju važnim izvorom kercetina, jer sadrže velike količine po obroku.
Prema naučnim istraživanjima, flavonoid koji možemo naći u trešnjama (kercetin) ima antikancerogena svojstva, i pomaže u sprečavanju srčanih bolesti.
Antocijanini koji se nalaze u trešnjama blokiraju upalne enzime i smanjuju bolove. Zapravo, 20 trešanja je deset puta efektnije od aspirina i ima pozitivne efekte na giht i bolove od artritisa.
Izvor: Stvar Ukusa
Komentari
Komentari