1 l vode
četvrtina šoljice sirovog smeđeg šećera
1 kašika senča zelenog ili crnog čaja čaja
pola šoljice gotovog kombuha napitka
komadić kombuha gljive
Zagrejte vodu skoro do vrenja, sklonite je s ringle, dodajte listiće čaja i poklopite. Oko 15 minuta kasnije procedite, dodajte šećer i dobro promešajte. Pričekajte da se čaj dobro ohladi pa ga prelijte u veću teglu širokog grla.
Dodajte kombuha napitak i komadić gljive, otvor tegle zatvorite papirnim ubrusom ili gazom i čuvajte na tamnom mestu oko 7 dana. Probajte, napitak bi trebalo da je blago kiseo i lagano gaziran. Ako više volite kiseliju kombuhu, sačeakjte još nekoliko dana.
Prelijte u tegle ili boce, a pola šoljice napitka i gljivu koristite sledeći put. Proceđenu kombuhu možete dodatno da aromatizujete dodavanjem osušenog voća, komadića svežeg đumbira, biljnih čajeva... Dnevno možete piti onoliko koliko vam odgovara, a jedna čaša na dan tekom nedelje dovoljna je da osetite dobrobit ovog tonika.
Izvor: Sensa
Komentari
Komentari