Ukusan domaći kečap

Ukusan domaći kečap6 kg paradajza jabučara 1 kg mesnatih crvenih paprika 6 srednjih glavica crnog luka 5 čenova belog luka 2 veze peršuna 100 g šećera 3 kašike soli kesica cimeta nekoliko mlevenih zrna karanfilića 1 dl sirćeta Paradajz operite isecite na četvrtine. Paprike operite, očistite od semenki i isecite na nekoliko delova. Crni luk isecite na četvrtine. Očistite beli luk, peršun operite i sve zajedno kuvajte desetak minuta. Procedite i ispasirajte. Vraćajte povrće nekoliko puta u pasirku kako biste iskoristili što više. Posle pasiranja možete sve i da izblendirate. Masi dodajte šećer, so, cimet i karanfilić, i kuvajte na srednjoj vatri. Na početku kuvanja stvar se pena i masa se diže, pa morate da mešate kako ne bi iskipelo, ali posle desetak minuta možete slobodno da ostavite paradajz da se kuva i samo ga s vremena na vreme promešajte. Kuvajte otklopljeno oko sat vremena. Gotovo je kad masa bude redukovana otprilike na polovinu zapremine nego na početku. Pred kraj dodajte sirće i kuvajte još desetak minuta uz neprestano mešanje (zato što počinje da prska). Vreo kečap sipajte u vruće staklene flaše, zatim flaše uvijte u ćebe i ostavite do sutradan da se ohladi. Savet: Ako želite nekoliko varijanti kečapa, tokom kuvanja a pre pasiranja, podelite ga na nekoliko delova, pa u jedan deo stavite pasiranu ljutu papričicu da dobijete ljuti kečap, u drugi, na primer, origano ili bosiljak... ili šta već volite. Izvor: Stvar Ukusa


Svi komentari (0)

Bez komentara