800 g luka, 500 g paradajza, 1 glavica belog luka, 1 dl maslinovog ulja, 80 g šećera, 80 g suvog grožđa, 80 g suvih šljiva, 1 jabuka, 2 dl crnog vina, 0,5 dl jabukovog sirćeta, 1 manja ljuta paprika, so, nekoliko listova bosiljka i ruzmarina
Suve šljive i grožđe potopite oko 15 minuta u mlakoj vodi da malo nabubre i omekšaju. Jabuku oljuštite, odstranite joj semenke, pa grubo sameljite zajedno sa suvim grožđem i šljivama, koje ste prethodno malo ocedili. Luk isecite na krupnije režnjeve. Beli luk izgnječite. Paradajz na nekoliko mesta plitko zarežite, ubacite na 2-3 sekunde u ključalu vodu, a zatim odmah u hladnu vodu, pa ih oljuštite, odstranite seme i narežite na kocke. U posudi zagrejte maslinovo ulje, pa na njemu rastopite šećer.
Dodajte samleveno voće. Promešajte, smanjite vatru, pa nakon minut-dva dodajte isečeni luk i beli luk. Malo posolite da luk omekša i dinstajte na laganoj vatri uz povremeno mešanje dok luk ne dobije zlatnožutu boju. Zatim luk zalijte sirćetom i vinom, dodajte isečeni paradajz i ljutu papričicu. Nastavite da dinstate dok tečnost ne ispari, odnosno do gustine džema.
Po potrebi dosolite i pred kraj dodajte iseckano začinsko bilje. Vrući sos sipajte u zagrejane sterilizovane tegle, dobro zatvorite i kad se ohlade ostavite na tamno mesto. Kao hladan ovaj sos se odlično slaže sa mesom i povrćem pečenim na grilu, ali je izvrstan i kao topli sos za testeninu.
Izvor: Blic Žena
Komentari
Komentari