Call centar
  • 0
    Korpa je prazna.

Sušenje voća i povrća u dehidratoru

Sušenje voća i povrća u dehidratoru

Sušenje voća i povrća u dehidratoru

 







Poručite svoj dehidrator hrane



 





Sušenje voća i povrća u dehidratoru nije komplikovan proces kako se možda u prvi mah čini. Za njega nam je najvažnija dobra priprema namirnica... Kruške i jabuke mogu se oguliti ili ostaviti s korom, nakon čega se isecaju po dužini na četiri do osam delova, ili pak na kolutove debljine od pola do jednog centimetra. Breskve i kajsije se mogu oguliti, ali je bolje da budu neoljuštene, jer se tako gubi manje soka. Samo se prepolove i odstrane im se koštice. Sušenje voća jeste odličan metod konzerviranja, ali morate povesti računa i o kalorijama koje na ovaj način unosite u vaš organizam. Takođe ako pravite kompote od sušenog voća, povedite računa! Prilikom pripremanja kolača računajte na to da je sušeno voće dosta slađe, pa će vam biti potrebno gotovo duplo manje šećera. Hrana koja je osušena ima duži rok trajanja nego ona koja je konzervirana na drugi način. Ako je dobro vakuumirana, može sačuvati kvatitet i do 20 godina. Zahvaljujući malom volumenu, sušena hrana u ostavi ili na policama ne zauzima mnogo prostora. Podsetimo, domaće sušeno bilje i začini prilikom kuvanja imaju dosta jaču aromu, što ne važi za one što su industrijski prerađeni...



Priprema povrća:


Za sušenje povrća odaberite plodove kakve biste koristili za pripremu ručka (sveže i neoštećene) ne bi trebalo da budu uveli ili truli plodovi, ili pak oni koji su dugo stajali. Povrće treba temeljno oprati, očistiti i iseći po dužini. Veliki komadi seku se po širini kako bi svi bili sličnih dimenzija i ravnomerno se sušili. Povrće se seče na drvenoj dasci i, po mogućstvu, nožem od kvalitetnog nerđajućeg čelika, kako ne bi došlo do oksidacije. Sušenje voća i povrća u dehidratoru - aparatu za sušenje hrane, je veoma brzo i efikasno. On suši namirnice na temperaturi na kojoj se zadržava njihova hranljiva vrednost. Većinu voća i povrća pre sušenja treba obraditi blanširanjem.

Blanširanje povrća



Isečeni komadi stavljaju se u proključalu vodu ili na paru, pa se vade pre nego što previše smekšaju, ali treba voditi računa o tome da svi budu podjednako izloženi visokoj temperaturi. Tako se sprečava kvarenje, a ujedno i skraćuje vreme sušenja. Osušeno povrće koristi se za pripremu supa, sosova ili variva na uobičajen način, dok su pečurke idealne za salate, pite ili čorbe. Za sušenje u dehidratoru treba da operete, isečete voće ili povrće i jednostavno ga posložite unutra. Sušiti možete bilo kada, za vreme bilo koje sezone. Na ovaj način minimalno utičete na vrednost hrane. Domaća osušena hrana je bez hemikalija i pesticida, bogata vlaknima, kalijumom, magnezijumom... sušeno bilje daje jaču aromu, a voće slađi ukus. Međutim, imajte na umu da porcija suvog voća ili povrća ima dvostruko više kalorija od redovnog svežeg voćnog obroka. Dakle, šolja sveže iseckanih jabuka jednaka je polovini šolje iseckanih sušenih jabuka - vodite računa o tome, naročito ako ste na nekoj dijeti. Isto važi i za sušene kajsije, šljive i bilo koje drugo voće. Izvor: Lisa





Predlažemo vam dehidrator hrane





dehidrator hrane



 





dehidrator hrane



 





dehidrator hrane



 





dehidrator hrane



 





 

Komentari

0
Komentara

Pošalji komentar

Imaš na raspolaganju 1000 karaktera

Komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.