Šolja suvih leblebija, 4 čena belog luka, malo bibera, pola kašičice soli, sok od 1/4 limuna, dve-tri kašike tahinija (pasta od susama), tri kašike maslinovog ulja, malo suvog začina
Za preliv: 4 kašike maslinovog ulja, začinska paprika, malo susama, seckan peršun
Leblebije potopite u vodu i neka stoje preko noći. Kuvajte ih sat i po ili dva u zavisnosti u kojem ste ih stanju kupili: ako su sušene ili drugačije neprerađene, neka bude dva sata; ako su pečene (kao grickalice), može i jedan sat na tihoj vatri. Sačuvajte vodu u kojoj su se kuvale ili onu iz konzerve. U blenderu ili pomoću štapnog miksera sjedinite leblebije, zgnječeni beli luk, tahini, so i ulje, meljite polako dodajući tečnost dok se ne postigne željena gustina.
Ako volite, možete da dodate malo pavlake ili jogurta. Slično je i sa biberom i alevom paprikom.
Kad je humus gotov, u sredini tanjira napravite malu rupu, dodajte maslinovo ulje, crvenu papriku i peršun po želji, kao ukras, i uživajte u predivnom ukusu.
Izvor: Blic Žena
Komentari
Komentari