Originalni recept za ćevape

Originalni recept za ćevape

Prvo i osnovno, trebalo bi da se koristi miks mesa. Osnova je junetina u koju može da se doda ovčetina, jagnjetina ili svinjetina. Zapravo, bez obzira na to što se negde u Srbiji upotrebljava i svinjetina (ima stavova da svinjsko meso nema šta da traži u pravom ćevapu), na početku su se navodno pravili samo od ovčijeg mesa, pa se vremenom zbog prihvatljivijeg ukusa za gradsko stanovništvo desila promena i ćevap počeo da se pravi od mešavina mesa. Popularna je na primer kombinacija 70% junetine i 30% ovčijeg mesa, ali ni ona nije pravilo.
Ono što važi za pravilo jeste da meso koje se koristi za ćevape nikako ne sme da bude nemasno. Kada je junetina u pitanju, idealno je koristiti kvalitetne masnije delove, poput mesa sa rebara i vrata.

Sastojci za smesu: 1kg junetine od vrata, 50ml vode, kašičica soli, 1/3 kašičice bibera, 3 čena sitno seckanog belog luka

Postupak pravljenja ćevapa
Originalno se u vodi prokuva beli luk, so i biber. Kada se voda ohladi sve se proceđeno sipa na meso iseckano na kockice. Znači ide samo voda sa svim tim aromama, ali bude stvarno dovoljno jako začinjeno.
I originalno, kockice preko noći stoje u frižideru pokrivene mokrom lanenom krpom. Sutradan se tek meso melje dva puta na mašini.
Nakon mlevenja, meso treba da se „mesi“ još pola sata. Zatim meso stoji pokriveno providnom folijom ili lanenom krpom još 3-4 sata, van frižidera.

Nakon tih par sati, a pre nego što se pređe na pravljenje ćevapa, u ovu količinu mesa se umeša i 1 kašičica sode bikarbone da bud „vazdušastiji“.

Napomena, proteini u mlevenom mesu se vremenom vezuju. Zato pljeskavice i ćevapi koji odstoje neće da se raspadnu prilikom termičke obrade. Zbog tih istih proteina nije dobro ni kupiti ili samleti meso mnogo ranije, jer što duže meso stoji postaje sve tvrđe.

Meso se zatim provlači kroz poseban špric za pravljenje ćevapa. Najvažnije je da se dobro stisne i da nema puno vazduha, da masa bude sabijena. Ako nemate špric, isecite flašicu vode nekoliko santimetara od otvora i meso rukom stiskajte kroz taj otvor. Pazite da sve bude sabijeno koliko je moguće u ovoj improvizaciji. Ćevapi možda neće biti savršeni i trebalo bi malo popraviti rukom.

Na kraju sledi prženje na roštilju, uz neprestano okretanje. Temperatura ne sme da bude preslaba, da ne bi ostali živi, a ne sme da bude ni prejaka da ne zagore. Pravilno je da sredina ostane blago rozikasta, ali pečena. Pre pečenja na roštilju, ćevape treba premazati gustom i jakom junećom supom uz redovno okretanje. Naravno, nikako ne sme da se koristi rastvorena kocka za supu. Izvor: Stil magazin

Posuđe i kuhinjski pribor potrebni za pripremu ćevapa


Predlažemo vam:

električni roštilj sa postoljem bqs 3508 2000w

220279 - ELEKTRIČNI ROŠTILJ SA POSTOLJEM BQS 3508 2000W

5.699,00 RSD

220279 - ELEKTRIČNI ROŠTILJ SA POSTOLJEM BQS 3508 2000W

Električni roštilj za spremanje jela bez vatre i dima. Snaga: 2000W. Podesivi termostat. Hromirana rešetka roštilja. Površina za pečenje: 35, 5 x 54, 5 cm. Uklonjivi rešetka i grejač radi lakšeg čišćenja. Kućište hladno na dodir. Metalna tacna za sakupljanje masnoće. Štitnik od vetra. Polica na sredini visine nožica. Moguće korišćenje bez nožica.Visina: oko 80 cm.Priključni napon: 230 V/50Hz.

Artikal je dostupan
multi grill ploča tyg 3027 2000w

220755 - MULTI GRILL PLOČA TYG 3027 2000W

5.299,00 RSD

220755 - MULTI GRILL PLOČA TYG 3027 2000W

Japanski stil roštilja za sto . Podesiv termostat. Odvodni kanal za višak masti. Ploča za pečenje mobilna. Nelepljiva ploča za pečenje. Sigurnosno postolje. 230V/50Hz. 2000 W.

Artikal je dostupan na upit!
grill tiganj carbon metallic 28cm

490200 - GRILL TIGANJ CARBON METALLIC 28CM

5.699,00 RSD

490200 - GRILL TIGANJ CARBON METALLIC 28CM

Grill tiganj površine 28x28cm od kovanog aluminijuma, presvučen sa 3 sloja granitnog premaza protiv lepljenja. Ergonomska soft touch ručka omogućava lako rukovanje. Specijalno dno omogućava korišćenje na indukcionim pločama. Velika ušteda u potrošnji električne energije od 35%. Može se prati u mašini za sudove. Ne sadrži PFOA, olovo i kadmijum.

Artikal je dostupan na upit!
grill ploča 47cm granit diamond siva

490155 - GRILL PLOČA 47CM GRANIT DIAMOND SIVA

9.799,00 RSD

490155 - GRILL PLOČA 47CM GRANIT DIAMOND SIVA

Glil ploča je ploča za roštilj za upotrebu na ringli, presvučena sa 3 sloja granitnog premaza protiv lepljenja. Dimenzije: 47x28,8x4,6 cm. Može se upotrebljavati na indukcionoj ploči kao i u rerni. Poseduje odvojive silikonske ručke. Bezbedno je prati je u mašini za sudove. Glil ploča se odlikuje modernim dizajnom, funkcionalnošću i uštedom u potrošnji električne energije od 35%. Ne sadrži PFOA, olovo i kadmijum.

Artikal je dostupan na upit!


Svi komentari (0)

Bez komentara