Call centar
  • 0
    Korpa je prazna.

Kako se može spremiti meso ispod sača u stanu na običnom šporetu

Kako se može spremiti meso ispod sača u stanu na običnom šporetu

Kako se može spremiti meso ispod sača u stanu na običnom šporetu

Kako se može spremiti meso ispod sača u stanu na običnom šporetu

Teletina, jagnjetina i “slično nešto” ispod sača su specijaliteti koje retko ko može da napravi sam u domaćoj odn. kućnoj varijanti. Ako imate “alat” odn. sač možete to sebi priuštiti i ako imate prostor gde možete založiti vatru i pripremati hranu na taj način. Za nas, koji živimo u stanovima, tako nešto je “misaona imenica”. Naravno da je najjednostavnije da kupite već gotovo meso pripremljeno ispod sača u nekoj pečenjari, ali to je već neka druga priča.

Nešto slično jelu ispod sača, možete sami spremiti kod svoje kuće u rerni šporeta na struju ili plin, ukoliko imate zemljane, odnosno keramičke posude za pečenje. Ukus neće biti “onaj pravi”, ali te keramičke posude daju poseban šmek svemu što se priprema u njima.U stvari, te glinene posude sa poklopcima se isto koriste za kuvanje jela na vatri kao i sač, kako piše na blogu Kuvarancije.

U zavisnosti od toga kolika je posuda u kojoj spremate, prilagodite količinu namirnica. U ovo jelo stavite sve ono što pronađete na pijaci: juneće šnicle od buta, krompir, luk, šargarepu, zelen (paštrnak, peršun i celer), kupus, suve šljive i kisele jabuke. Možete dodati i malo dimljenog mesa.

Juneće šnicle prvo dobro izlupalajte čekićem za meso, posolite, pobiberite i vrlo kratko propržite u tiganju bez masnoće, minut-dva sa obe strane. Tako propženo meso isecite na rezance, otprilike 1 cm širine. Oprano i očišćeno povrće i jabuke isecite na krupnije komade. Luk i suve šlive sam ostavite u komadu, a u luk možete da zabodete dva karanfilića. Sve sam posolite, pobiberite, pospite tucanu ljutom papriku, izmešajte i složite u keramičku činiju. Sve zalijte sa otprilike 2 dl belog vina, koje treba da bude kiselije, npr. neki rizling, jer su suve šljive i šargarepa slatki i sa vrlo malo maslinovog ulja. Ako volite ruzmarin, možete ubaciti jednu grančicu svežeg ili kašikicu sušenog ruzmarina. Ruzmarin treba obavezno ubaciti ako ovo spremate sa jagnjetinom.

Posudu zamotajte ili prekrijte aluminijumskom folijom, a preko toga stavite još i poklopac, da tečnost što manje ispari. Tako sve upakovano stavite u hladnu rernu (keramičke i staklene posude ne stavljajte u zagrejanu rernu da ne bi pukle), uključite rernu na 180°C i tako sam ga ostavite da se peče 2 sata.

Savet: umesto hleba, napravite palentu.

Izvor: Lisa


Posuđe i kuhinjski pribor koji će vam biti potrebni zameso ispod sača u stanu na običnom šporetu


Predlažemo vam:



Komentari

0
Komentara

Pošalji komentar

Imaš na raspolaganju 1000 karaktera

Komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.