Call centar
  • 0
    Korpa je prazna.

Neodoljivo kremasti kolač od vanile i malina

Neodoljivo kremasti kolač od vanile i malina

Neodoljivo kremasti kolač od vanile i malina

Neodoljivo kremasti kolač od vanile i malina

Za kore
160 g badema
100 g šećera u prahu
30 g višenamenskog brašna
6 belanaca
100 g šećera
2 kašičice ružine vodice
Za žele od malina
2 kašike želatina u prahu
¼ šolje hladne vode
4 šolje zamrznutih malina
½ šolje šećera

Za bavarsku kremu od vanile
8 žumanaca
100 g šećera
500 ml mleka
1 štapić vanile
2 kašike žalatina u prahu natopljenih u ¼ šolje vode
500 ml punomasne slatke pavlake

Glazura od limuna
60 ml limunovog soka
2 kašike vode
2 kašike šećera
Kašičica želatina namočena u dve kašičice vode

Priprema:
Prvo krenite sa pripremom kora. Uključite rernu da se greje na 175C.
Bademe sitno sameljite u blenderu zajedno sa šećerom u prahu, dodajte prosejano brašno pa ostavite sa strane. U posudu uspite belanca pa ih mutite mikserom dok ne počnu da se pene, zatim postepeno dodavajte šećer i mutite dok ne postanu čvrsta. U belanca lagano, spatulom umešajte mešavinu badema i brašna, a tokom mešanja uspite i ružinu vodicu. Dva velika četvrtasta pleha, obložite masnim papirom pa smesu za kore ravnomerno rasporedite u tepsije i pecite 12-15 minuta. Kad su pečene, kore lagano odlepite od masnog papira i ostavite ih sa strane.

Za želatin od malina ista ona dva pleha u kojima ste pekli kore obložite masnim papirom i krenite na pripremu.
Želatin uspite u vodu i ostavite da se upije. U većoj šerpi, na srednje jakoj vatri kuvajte maline i šećer i kuvajte dok se maline u potpunosti ne otope, a nakon toga ih štapnim mikserom ispasirajte u pire za vreme kuvanja. Nakon što se sav šećer otopio, sklonite maline sa šporeta i umešajte želatin pa mešajte dok se u potpunosti ne otopi. Smesu podelite u dva dela i sipajte je u pripremljene plehove. Ostavite da se želatin ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ga stavite u frižider.

Bavarsku kremu pripremate tako da žumanca mutite zajedno sa šećerom dok ne postanu penasta i posvetle. U međuvremenu u šerpicu uspite mleko, dodajte semenke vanile i stavite na šporet da zakuva. Malu količinu mleka lagano sipajte preko žumanaca, stalno mešajući, a zatim je uspite u šerpu sa ostatkom mleka i vratite na šporet da kuva na laganoj temperaturi dok se ne zgusne. Stalno mešajte žicom za mućenje. Na samom kraju izvadite mahunu vanile i dodajte omekšali želatin pa mešajte dok se ne otopi. Ostavite kremu da se ohladi na sobnu temperaturu pa je pomešajte sa čvrsto tučenom pavlakom i odmah upotrebite.

Glazuru od limuna pripremajte kad kolač sastavite i ohladite na sledeći način. U manju posudu uspite limunov sok, vodu i šećer pa zagrejavajte na šporetu dok se šećer ne otopi. Sklonite sa vatre i dodajte omekšali želatin i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.

Da biste složili kolač pripremite četvrtasti kalup dimenzija 20×20 ili 22×22 centimetara i obložite ga plastičnom folijom tako da najmanje pet centimetara folije viri izvan kalupa.Jednu koru od badema izrežite na dimenzije kalupa i stavite na dno. Isto učinite i sa želeom od maline pa stavite preko prve kore, a žele premažite sa malo manje od polovine bavarske kreme.
Preko bavarske kreme stavite ponovo koru, zatim žele, pa ponovo kremu. Ostatke kore od badema poslažite preko bavarske kreme i dobro izravnajte, a zatim preko kore premažite ostatak kreme.

Kolač stavite na hlađenje najmanje 2-4 sata ili preko noći, a kad se kolač stisnuo prelijte ga glazurom od limuna. Čuvajte kolač u frižideru do hlađenja. Izvor:lifepressmagazin.com


Posuđe i kuhinjski pribor


Predlažemo vam:


Komentari

0
Komentara

Pošalji komentar

Imaš na raspolaganju 1000 karaktera

Komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.