Recepti naših baka: slatko i džem od belog bagrema

Recept za slatko od latica bagrema:

1/2 l vode, 60 g latica bagremovog cveta, 1 kg šećera, kesica limuntusa

Latice bagrema dobro operite pa ih stavite u ključalu vodu. Kuvajte ih deset do petnaest minuta. Dodajte šećer i kuvajte kao bilo koje drugo slatko, dok ne postane veoma gusto a kapljice počnu da se odvajaju od kašike. U gotovu smesu sipajte limuntus i ostavite da pusti još koji ključ. Gotovo slatko skinite sa šporeta. openite, pokrijte mokrom krpom i ostavite da prenoći i da se dobro ohladi. Sutradan, gotovo slatko sipajte u sterilne tegle. Slatko od bagrema se lako čuva kao i ostala zimnica.

Recept za džem od latica bagrema:

1-1,5 kg cvetova bagrema, 2 kg šećera, 3 valika sočna limuna

Očistite cvetove od svih delova tako da ostanu samo latice. Dobro ih operite u hladnoj vodi. Skuvajte sirup od limuna isečenog na kolutove, vode i šećera. Latice dobro ocedite od vode u kojoj ste ih prali pa ih dodajte u sirup. Kuvajte džem 20-30 minuta. Proverite da li je džem dovoljno skuvan, tako što ćete kanuti malo tečnosti u hladnu vodu. kapljice koje upadnu u vodu treba da očvrsnu. Džem sipajte u unapred sterilisane vruće tegle. Zatvorite tegle i okrenite ih na poklopac. Ostavite ih da tako stoje najkraće pet minuta. Tegle okrenite, umotajte u toplo ćebe i ostavite da se ohlade.

Posuđe i kuhinjski pribor

Za pripremu džema i slatkog od bagremovih latica potrebni su vam šerpa, nož, vaga i tegle

Predlažemo vam:

Podelite stranicu