Sastojci:
1/2 l mleka
1 kesica kvasca
malo šećera
kašičica soli
2 kafene šoljice ulja
1 jaje
prašak za pecivo
kašika sirćeta
brašna oko 1 kg
Fil:
200 g šunke ili salame po zelji
100 g sitnog sira
100 g slanine
200 g kuvanih šampinjona
100 g kačkavalja
100 ml kečapa
2 belanca
Za posipanje i premazivanje:
2 žumanca
susam po želji
origano
Priprema:
U dublji sud sipati brašno, napraviti udubljenje, a u njega staviti jaje, ulje, so, šecer, kesicu kvasca, prašak za pecivo i na kraju mlako mleko.
Umesiti testo, dodavati brašno dok testo ne počne da se odvaja od ruku.
Ostaviti testo na toplom da nadodje.
Za to vreme spremiti fil:
Naseckati sitno (na kockice) šunku, dodati sir, sitno iseckanu slaninu i sitno iseckane (skuvane u slanoj vodi) šampinjone, narendati kačkavalj i na kraju dodati kečap.
Dodati i umućena belanca u čvrst sneg pa sve zajedno viljuškom izmesati.
Nadoslo testo premesiti, izručiti na ravnu površinu i oklagijom razviti debljine oko 2 cm.
Modlom u obliku cveta praviti pizze, redjati u pleh za pečenje, a časom u sredini praviti udubljenja.
U svako udubljenje kasikom stavljati fil.
Pizze premazati umućenim žumancetom, posoliti, posuti susamom i origanom i peći na 180 C oko pola sata. Služiti uz jogurt, kiselo mleko ili kefir.
Recept poslala:
Bojana Ilić
Pirot
Komentari
Komentari