Call centar
  • 0
    Korpa je prazna.
KATMAR KORE

KATMAR KORE

Sastojci:
400 ml mlake vode
1 jaje
2 kašikice soli
oko 700 gr mekog brašna
fil po želji – ja sam koristila 300 gr svežeg sira – posoljenog
svinjska mast za premazivanje kora (oko 2 uvrh pune supene kašike)

Priprema:
Brašno i so izmešamo, dodamo jaje, umešamo…i sipamo vodu. Umesimo u glatko testo. Ne treba da bude ni previše mekano, ni previše tvrdo.
Podelimo na dva dela i oblikujemo ih u lepe, okrugle jufke. Onu koju ćemo kasnije koristiti, možemo umotati u streč foliju, da se ne suši.
Na brašnom posutoj podlozi, razvijemo jednu jufku na 1,5 cm debljine u pravilan krug.
Uzmemo okruglu činiju, prečnika otprilike kao poluprečnik razvijenog kruga, stavimo je na sredinu kruga, i okolo sečemo zrake (do činije) od 12 – 15 komada. Nemojte ih napraviti previše uskima, kako bi ih posle mogli lepo razvući preko sredine.
Mast otopimo potpuno, da bude vruća. Sklonimo činiju i premažemo mašću krug koji je ostao ispod sredine.
Razvucite jedan zrak lagano rukom, na dužinu koliki je prečnik kruga i prebacite preko njega, lagano razvlačite da od zraka dobije te krug preko celog donjeg kruga. Namažite od gore mašću, te nastavite ponavljati postupak sa svim „zracima“. Zadnji nemojte premazati od gore.
Podvucite ruke ispod testa, stavite ga na tanjir i sklonite sa strane ili u frižider kako bi se mast malo stegla, da ne curi na toplom.
Ponovite postupak sa drugom jufkom.
Sada imate spremne kore za pripremu pite, štrudle ili slično. Ja sam pravila sa sirom.
Razvijemo na brašnom posutoj podlozi prvu koru na veličinu okrugle tepsije koju imamo, tako da ono što je bilo gore, sada bude dole, pospemo slanim sirom (ili već filom po želji), razvijemo drugu koru na isti način, preklopimo testo.
Isečemo pitu pre pečenja, premažemo od gore mašću i stavimo na 220°C da se peče nekih 30 – 40 minuta, dok pita ne porumeni.
Tada je izvadimo, prekrijemo alufolijom, na to kuhinjskom krpom, ostavimo desetak minuta i nakon toga služimo. Odlična je kombinacija uz kiselo mleko ili jogurt.


Revept poslala:
Sonja Pavlović
Niš

Komentari

0
Komentara

Pošalji komentar

Imaš na raspolaganju 1000 karaktera

Komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.