Call centar
  • 0
    Korpa je prazna.

Kako odabrati i održavati posuđe

Kako odabrati i održavati posuđe

Kako odabrati i održavati posuđe

 





 



Kako odabrati i održavati posuđe



Kako odabrati i održavati posuđe



 





 



 



Nije svo kuhinjsko posuđe isto. Veoma je važno da imatre kvalitetno posuđe u vašoj kuhinji. Kada birate posuđe koje želite da kupite prvo razmislite o nameni odnosno o tome šta želite da pripremate u njemu i na kavom grejnom telu. Nije svejedno da li hranu pripremate na običnom ili plinskom šporetu ili indukcionoj ploči. Zatim obratite pažnju na materijal od kojeg je psuđe izrađeno. Opšta preporuka je da uvek ili kad kod je to moguće koristite posuđe od nereaktivnih ili umereno raktivnih materijala. Staro, dotrajlo, olupano posuđe izrađeno od reaktivnih materija može ugroziti vaše zdravlje a svakako će promeniti ukus hrane koju spremate u njemu. Obavezno ga zamenite! Odličan izbor je emajlirano posuđe i posuđe izrađeno od stakla, keramike, silikona i inoxa Emajlirano posuđe se izrađuje od metala, čeličnog lima, na koji se nanosi emajl, materijal veoma sličan staklu koji štiti hranu od kontakta sa metalom. Emajlirano posuđe ne trpi udrce i nagle promene temperature. Pregrejano posudje nikada nemojte polivati hladnom vodom. Zagorelu hranu nikada ne skidajte žicom već posuđe natopite vodom i deterdžentom i ostavite malo da odstoji pa operite. Pravilno održavano emajlirano posudje će trajati veoma dugo. Posuđe izrađeno od stakla je najzdravije za pripremanje i čuvanje hrane. Staklo može da podnese visoke temperature ali je osetljivo na njihove nagle promene. Ugrejanu vatrostalnu posudu uvek ostavite da se lagano ohladi pa je tek onda očitite. Vatrostalne posude se lako održavaju i dobro podnose detrdžente. Keramika se smatra najstarijim i najprirodnijim materijalom za izradu posuđa za zdravo pripremanje hrane. Dobro podnosi temperaturu ali je jako osetljivo na udarce. Kako bi vam što duže trajalo preporučuje se pažljivo rukovanje. Preporuka je da se keramičko posuđe čisti samo vodom. Od skoro može da se pronađe posuđe sa nelepljivim keramičkim premazom za metalno posuđe. Keramički premaz je nelepljivi premaz, napravljen na bazi prirodnih sirovina koji ne sadrži perfloroktansku PFOA kiselinu. Posuđe sa keramičkim premazom može da izdrži veoma visoke temperature. Posuđe sa keramičkim premazom perite ručno balgim sredstvima da ne biste oštetili nelepljivi premaz. Prilikom uptrebe uvek uoptrebljavajte silikonski ili drveni pribor. Silikon je izdržljiv nereaktivan sintetički materijal koji se pokazao kao odličan za izradu posuda za pečenje u rerni i različitog kuhinjskog pribora. Veoma dobro podnosi visoke i niske temperature. Može se zagrevati do 220 stepeni. Preko te temperature počinje da se topi ali ne ispušta otrovna isparenja. Može se prati ručno ili u mašinama za pranje sudova. Inox posuđe je napravljeno od nerđajućeg čelika najmanje reaktivnog metala. Hranu pripremljenu u inoks posuđu uklonite odmah nakon kuvanja a posudu operite. Ako je hrana zagorela ne ribajte je žicom već posudu nalite vodom i detrdžentom i ostavite dok se hrana ne odvoji pa dobro isperite. Pravilno održavano posuđe od inoxa je dobar zdrav izbor i dugo će trajati.



 



 





 



Predlažemo vam:



 

Komentari

0
Komentara

Pošalji komentar

Imaš na raspolaganju 1000 karaktera

Komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.