8 tikvica
1 glavica crnog luka
400gr mlevenog mesa
3 čena belog luka
1 jaje
100gr pirinča (šoljica pirinča)
Bešamel sos
500ml mleka
2 ravne kašike brašna
1/2 vezice mirodjije
vegeta
so
Mleveno meso propržiti sa crnim lukom i začiniti. Kad se prohladi, dodati obaren pirinač, beli luk i jaje. Tikvice oljuštiti (ako su mlade, samo ih dobro oprati i ostaviti sa korom) i izdubiti im sredinu.
Blago posoliti svaku tikvicu, pa ih puniti filom.
Napraviti bešamel sos (na malo ulja propržiti brašno, ali paziti da ne potamni, pa naliti mleko, i ostaviti da provri). Začiniti po ukusu i kuvati ga 5 minuta, pa ostaviti da se prohladi. Tikvice složiti u vatrostalni sud, pa ih preliti bešamel sosom. Između tikvica, u sos dodati malo sredine tikvica, koja je ostala kad smo ih izdubili. Posuti mirođijom. Gaudu izrendati, pa posuti preko tikvica. Staviti u rernu i zapeći na oko 180 stepeni, oko 30 minuta.
Recept poslala:
Vesna Jjelić Ćurčić
Bograd
Komentari
Komentari