Call centar
  • 0
    Korpa je prazna.
PUNJENE TIKVICE

PUNJENE TIKVICE

Potrebno je:
10 tikvica srednje veličine
500-600 gr mlevene junetine
1 luk
šoljica pirinča
začin c
varjača brašna

Priprema:

Svakoj tikvici odsecite ravno peteljku i zaobljeni drugi kraj i oljuštite ih specijalnim nožem koji se koristi za čišćenje šargarepe. Presecite svaku tikvicu na pola i svakom komadu izdubite sredinu. Za ovo vam je potreban taj specijalni nožić jer ima zgodan špicasti vrh koji vam omogućava da okružite mekani deo tikvice i da ga lako vadite kao kakav čep. Sredinu tikvice koju dubite ne bacajte već ih odmah stavljajte u činiju. Izdubljena tikvica treba da ima sačuvano dno i tanke «zidove», kao kakva čaša. Tako pripremljene tikvice ostavite u jednoj činiji, a odmah properite pirinač u nekoliko voda i ostavite ga potopljenog u vodi dok pravite fil.
Nožem ili u multipraktiku usitnite izvađene sredine tikvica. U većoj šerpi u kojoj ćete i kuvati tikvice prodinstajte kratko sitno iseckanu glavicu luka. Dodajte usitnjene sredine tikvica i dinstajte dok gotovo ne uvri voda koju će puštati tikvice. Dodajte mleveno meso i varjačom mešajte dok se masa ne ujednači. Kada se meso malo prodinsta i pusti sopstveni saft ubacite pirinač koji ste prethodno procedili. Sada varjačom promešajte sve sastojke da se dobije lepa ujednačena masa. Fil je gotov kad meso dobije staklasti sjaj i kad tečnost koju su puštale itikvice i meso gotovo uvri. Isključite ringlu i u fil dodajte varjaču začina c. Promešajte dobro.
Sada možete da punite tikvice.Kako koju napunite odlažite je na radnu površinu. Kad potrošite fil, u šerpu u kojoj ste ga pravili poređajte uspravnotikvice. Nije ih potrebno poklapati jer fil neće ispadati. Sve one tikvice koje ne mogu da stanu na dno šerpe stavite u drugi red oborene na stranu. Nalijte vode tako da nivo bude za prst manji od visine donjeg reda tikvica. Stavite kašiku začina c u tu vodu u kojoj će se kuvati tikvice
Poklopite i pustite da jelo provri.Odmah smanjite temperaturu na najmanji stepen tako da jelo lagano krčka u narednih sat vremena. Tikvice su tada skuvane i samo im treba dodati još belu zapršku.
U manji tiganj sipajte ulja toliko da ga ne upije varjača brašna koju ćete dodati kad se ulje zagreje. Ukoliko se to desi dospite još malo ulja tako da imate prilično tečnu zapršku. Čim brašno malo procvrči na ulju saspite zapršku u vodicu između tikvica. Da bi se ujednačila gustina protresite malo šerpu na ringli. Isključite ringlu i pustite da sve lagano vri još par minuta.

Recept poslala:
Katarina Janićević
Kragujevac

Komentari

0
Komentara

Pošalji komentar

Imaš na raspolaganju 1000 karaktera

Komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.