Potrebno za koru:
8 belanaca
prstohvat soli
8 kašika šećera
4 kašike brašna
1 puna kašika gustina
2 kašike kakaa
2 kašičice sirćeta
Patišpanj pripremite tako što belanca umutite sa prstohvatom soli zatim postepeno dodate šećer i mutite dok ne dobijete čvrst šam.
Lagano umešati brašno i gustin a onda dodati i sirće i takođe lagano promešati.
Smesu podeliti na dva dela. U jedan deo dodati kakao.
Pleh veličine 30 x 40cm pokriti papirom za pečenje. Jednu smesu nanesite tačno na polovinu pleh zatim drugu smesu na ostatak pleha.
Peći na 180 °C 10-15 minuta ili zavisno od vaše rerne.
Patišpanj ohladiti zatim ga podeliti na svetli i tamni deo a onda i njih iseći na pola tako da dobijete dva svetla dela dimenzija 10 x 30cm i dva tamna dela 10 x 30cm.
Fil:
500ml mleka
150gr bronhi bombona
8 žumanaca
2 pudinga od vanile
120ml slatke pavlake
100gr margarina
50gr čokolade
U 400ml mleka staviti bronhi bombone. Na umerenoj temperaturi kuvati dok se bombone ne istope. Sjediniti žumanca, puding i 100ml.mleka zatim sipati u mleko gde su se prethodno istopile bombone.
Skuvati fil i ohladiti zatim dodati maslac, umutiti, a onda i slatku pavlaku koju smo prethodno umutili. Sve zajedno izmiksati a fil podeliti na dva dela. U jedan deo dodati istopljenu čokoladu a drugi ostaviti u originalu.
Na tacnu staviti prvo svetlu koru, zatim polovinu svetlog fila, onda tamnu koru, polovinu tamnog fila, zatim opet svetlu koru, svetli fil, tamnu koru i završiti tamnim filom.
Po želji ukrasiti.
Recept poslala:
Stanislava Čučković
Zemun
Komentari
Komentari